Pogosta vprašanja

Vse kar morate vedeti

4 NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA (4)

ALI JAZ LAHKO NOSIM KONTAKTNE LEČE?

Skoraj vsak lahko uporablja kontaktne leče. Tvoj strokovnjak za kontaktne leče ti lahko odgovori na vsa vprašanja in ti pomaga izbrati tiste leče, ki so zate najbolj primerne. Kontaktne leče lahko pomagajo popraviti tvoj vid ali poudariti lepoto tvojih oči.

OBČUTEK, KO SI DAŠ NEKAJ V OKO, MI JE NEPRIJETEN.

Popolnoma normalno je, da ti je na začetku neprijetno, vendar bo uporaba leč z vajo postala zelo lahek del tvoje dnevne rutine. Tvoj strokovnjak za kontaktne leče lahko odgovori na vsa vprašanja in ti pokaže kako ravnati s kontaktnimi lečami. Poglej si štiri preproste korake za nameščanje in odstranjevanje kontaktnih leč.  

ALI JE TEŽKO SKRBETI ZA KONTAKTNE LEČE?

Ni težko. Dnevne kontaktne leče se namesti zjutraj in vzame ven, ko jih ne potrebuješ več, ter vrže stran. Mesečne kontaktne leče se po uporabi preprosto očisti s tekočino za leče, ki ti jo bo priporočil tvoj strokovnjak za kontaktne leče. Za več informacij preberi zavihek o negi kontaktnih leč ali se posvetuj s svojim strokovnjakom za kontaktne leče.

ALI SO KONTAKTNE LEČE UDOBNE?

Da, tvoje kontaktne leče morajo biti udobne. Če ob uporabi leč čutiš neugodje, vprašaj za nasvet svojega strokovnjaka za kontaktne leče. 

SKRB ZA KONTAKTNE LEČE (4)

KAKŠNE VRSTE TEKOČINE ZA LEČE OBSTAJAJO?

Večnamenske tekočine za kontaktne leče, kot je OPTI-FREE® PureMoist® očistijo in dezinficirajo kontaktne leče v enostekleničnem sistemu. S svojim optikom prediskutirajte, kateri produkti za nego kontaktnih leč so najbolj primerni za tvoje leče.

Tekočina za leče na osnovi vodikovega peroksida, kot je AOSEPT® PLUS z HydraGlyde® pri svojem delovanju uporablja en korak ali proces dveh korakov, odvisno od produkta. Tovrstne tekočine za močno dezinfikacijo uporabljajo vodikov peroksid, ki uniči klice in bakterije. Nekateri sistemi nato zahtevajo ločen korak za čiščenje. Sistemi nege na osnovi vodikovega peroksida so brez konzervansov in se jih pogosto priporoča uporabnikom kontaktnih leč, ki bi lahko bili občutljivi na dodane konzervanse v večnamenski tekočini za leče. V vsakem primeru je pomembno upoštevati vsa navodila navedena na produktu.

Fiziološka raztopina se večinoma uporablja za izpiranje kontaktnih leč. Fiziološka raztopina ni namenjena za dezinfekcijo leč.

Dnevno čistilo se uporablja za čiščenje leč pred dezinfikacijo. Dnevna čistila niso namenjena dezinfikaciji leč, torej boš poleg tega moral uporabljati še kateri drug produkt.

SKRB ZA LEČE – KAJ JA IN KAJ NE?

Natančno se drži urnika nošenja leč, ki ti ga je predpisal tvoj strokovnjak za kontaktne leče in zavrzi leče takrat, ko ti je bilo to priporočeno iz njegove strani.

Čisti, izpiraj in dezinficiraj svoje kontaktne leče s tekočino vsakič, ko jih vzameš ven. Vedno uporabljaj svežo tekočino. Ne dodajaj tekočine tej, ki jo že imaš v posodici.

Če se zgodi, da tvoje oči postanejo rdeče ali se tvoj vid spremeni, nemudoma odstrani leče in se posvetuj s svojim strokovnjakom za kontaktne leče.

Vedno napolni svojo posodico za leče z novo tekočino namesto dodajanja tekočine tisti, ki je že v posodici.

S svojimi lečami vedno rokuj s čistimi in suhimi rokami. Predno se dotikaš leč si temeljito umij in posuši roke z brisačo brez nitkastih vlaken.

Poskrbi, da je steklenička tekočine za leče zaprta takrat, ko je ne uporabljaš. Porabi tekočino za leče predno ji preteče datum uporabnosti označen na steklenički.

Po uporabi vedno izprazni in izperi posodico za leče s svežo tekočino za leče ter pusti, da se posodica posuši na zraku.

Zamenjaj posodico, v kateri shranjuješ leče, skladno z navodili tvojega strokovnjaka za kontaktne leče in navodili navedenimi na produktu.

Namesti si kontaktne leče pred nanašanjem ličil in jih vzemi ven pred čiščenjem in umivanjem obraza.

SKRB ZA LEČE – KAJ JA IN KAJ NE?

Ne podaljšuj časa uporabe vaših leč dlje od tistega, kar ti je priporočil tvoj strokovnjak za kontaktne leče in od priporočil navedenih na embalaži leč. Če ti je bilo priporočeno zamenjati tvoje leče vsak mesec, je za zagotavljanje zdravja tvojih oči zelo pomembno, da tem navodilom skrbno slediš.

Za vlaženje in/ali čiščenje leč ne uporabljaj sline, vode iz pipe ali česarkoli drugega kot tekočino za leče.

Ne pusti, da se vrh stekleničke tekočine za leče dotakne katerekoli površine, vključno s tvojim prsti, očmi ali kontaktnimi lečami.

Ne pusti, da kdo drug uporablja tvoje kontaktne leče! To je nehigienično.

Ne skušaj biti varčen pri porabi tekočine za leče ter je ne poskušaj porabiti manj ali jo ponovno uporabiti. Vedno uporabi svežo tekočino za izpiranje, čiščenje ali shranjevanje vaših leč.

Ne izpostavljaj svojih kontaktnih leč kakršnikoli vodi, bodisi vodi iz pipe, destilirani vodi, naravni sladki ali slani vodi.

Ne menjaj znamke tekočine za leče, če ti tega ni priporočil tvoj strokovnjak za kontaktne leče. Nimajo vse tekočine za leče enakih lastnosti.

Pri dezinfekciji tvojih leč ne uporabljaj ponovno že uporabljene tekočine za leče in ne dolivaj nove tekočine k stari. Uporabljeno tekočino za leče vsakič zavrzi in naslednjič uporabi svežo.

Ne išči bližnjic pri navadah skrbi za tvoje kontaktne leče.

MITI IN DEJSTVA O SKRBI ZA KONTAKTNE LEČE

Dneve, mesece, leta – ne glede na to, kako dolgo že uporabljaš kontaktne leče, zelo verjetno je, da si slišal za načine, kako 'prekršiti nekatera pravila' skrbi za kontaktne leče z namenom prihranka časa ali denarja – ali obojega. Kakorkoli že, takšno početje lahko izpostavi tvoje oči različnim tveganjem.

MIT: Nič ni narobe, če ponovno uporabiš tekočino za leče. Menjava tekočine za kontaktne leče po vsaki uporabi je zgolj marketinška taktika, da bi kupili več.

DEJSTVO: Ponovna uporaba tekočine ali dodajanje sveče tekočine k stari tekočini, ki jo že imaš v posodici, zmanjša dezinfekcijske lastnosti sveže tekočine za leče. Potrudi se, da skrbno slediš navodilom svojega strokovnjaka za kontaktne leče in navodilom navedenih na embalaži leč. Tako se boš izognil nalaganju bakterij in drugih ostankov ter pripomogel k zaščiti vaših oči.  

MIT: Leče lahko uporabljaš veliko dlje, kot je navedeno na embalaži.

DEJSTVO: Uspešna uporaba leč je odvisna od sledenja navodilom. Da bi bila izkušnja nošenja leč uspešna in udobna, je potrebno menjati leče po urniku, ki ti ga je priporočil tvoj strokovnjak za kontaktne leče. Sčasoma se lahko na tvojih kontaktnih lečah naberejo beljakovine, kalcij, lipidi in druge snovi, ki se naravno nahajajo v tvojih solzah, kar lahko povzroči, da leče postanejo manj udobne.

MIT: V redu je, če za čiščenje leč in škatlice za leče uporabim vodo iz pipe. Saj je samo voda, a ne?

DEJSTVO: Četudi na pogled čista in bistra, voda iz pipe ni primerna za čiščenje leč. Voda iz pipe NE dezinficira tvojih kontaktnih leč in lahko vsebuje bakterije, klor, minerale in kovinske delce, ki lahko poškodujejo tako tvoje kontaktne leče kot tvoje oči.  

MIT: Ali so kontaktne leče in posodica za kontaktne leče čiste lahko oceniš na pogled.

DEJSTVO: Zgolj zato, ker so kontaktne leče ali tekočina za leče videti prozorne, niso nujno zares čiste. Zato je pomembno, da kontaktne leče očistiš takoj, ko jih vzameš ven in nikoli ponovno ne uporabiš iste tekočine za leče.

MIT: Če zaprem oči, lahko s kontaktnimi lečami tudi plavam.

DEJSTVO: Priporočljivo je, da ne plavaš s kontaktnimi lečami. Če ne gre drugače, pa poskrbi, da pri tem uporabiš dobro prilegajoča se plavalna očala in dnevne leče. Po tem, ko greš ven iz vode, moraš leče vzeti ven in jih vreči stran. Vsaka voda vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo infekcijo oči in, kot že omenjeno, voda ne dezinficira tvojih kontaktnih leč.

MIT: Čiščenje kontaktnih leč vzame veliko časa in je zapleten proces.

DEJSTVO: Čiščenje kontaktnih leč je relativno hitro in enostavno. Poskrbi le, da vedno slediš navodilom svojega strokovnjaka za kontaktne leče in vsakič uporabiš svežo tekočino za leče.

KOREKCIJA VIDA (4)

KRATKOVIDNOST ALI MIOPIJA

Kratkovidnost ali miopija je zelo pogosta pri ljudeh vseh starosti. Pogosto se jo opazi pri osnovnošolskih otrocih in težave se običajno stopnjujejo v najstniških letih, saj v tem času oči še vedno rastejo. Stanje se običajno stabilizira v odraslosti.

Za kratkovidnost je značilno, da:  

 • Oddaljeni objekti, kot so denimo šolska tabla ali prometni znaki, postanejo zamegljeni
 • Moraš za izostritev slike pripreti oči
 • Imaš pogosteje lahko glavobole
 • Imaš težave z vidom pri vožnji avtomobila, predvsem ponoči
 • Moraš sedeti bližje televiziji, ekranu v kinu ali v sprednjih vrstah učilnice
 • Si moraš pri branju knjigo držati zelo blizu očem
 • Ne vidiš dobro oddaljenih objektov
DALJNOVIDNOST ALI HIPEROPIJA

Daljnovidnost ali hiperopija se običajno pojavi v otroštvu, vendar je lahko pogosto spregledana, saj imajo otroške oči sposobnost kompenzacije. Ko ta sposobnost izzveni, okrog devetega leta, oči niso več sposobne kompenzirati primanjkljaja.

Za daljnovidnost je značilno:

 • Pojavljanje težav pri fokusiranju bližnjih predmetov, kot sta na primer svinčnik ali knjiga
 • Naprezanje oči, bolečine v očeh ali pekoč občutek okoli oči
 • Da moraš pripreti oči, da vidiš jasno
 • Da med branjem ali po rokovanju s predmeti, ki so ti blizu, denimo po risanju, lahko pride do glavobola
ASTIGMATIZEM

Ravno tako, kot so redki popolnoma ravni zobje, so redke popolno zaobljene roženice. Bolj kot je zaobljenost nepravilna, bolj je verjetno, da boš potreboval korektivne leče, ki ti bodo pomagale bolje fokusirati svetlobne žarke.

Pri blagem astigmatizmu so tvoji simptomi lahko skorajda neopazni in stanje lahko ostane neodkrito več let. V nekaterih primerih pa lahko povzroči težavne motnje vida. Tule so navedeni najpogostejši znaki in simptomi astigmatizma:

 • Zamegljenost ali popačena slika na vseh razdaljah
 • Glavoboli
 • Utrujenost
 • Pripiranje oči
 • Neugodje ali razdražene oči
 • Težave z vidom ponoči
 • Težave pri razlikovanju med podobnimi črkami in številkami kot na primer P in F ali B in 8

Ljudem z astigmatizmom se lahko zgodi, da vidijo sence ali nejasno podobo okoli tistega, v kar gledajo. Ta pojav je bolj izrazit ob velikih kontrastih v sliki, na primer pri črnem tekstu na beli podlagi ali pri luči v temi.

PRESBIOPIJA

Presbiopija je naravno stanje, pri katerem postane težko videti in brati stvari, ki so nam blizu. V procesu staranja leče v naših očeh izgubijo nekaj svoje elastičnosti in s tem nekaj sposobnosti za spremembo fokusa pri različnih razdaljah. Izguba je postopna. Kontaktne leče zdaj postajajo priljubljena izbira pri presbiopiji.

Presbiopija se razvije postopno, pri večini ljudi se simptomi pojavijo pri zgodnjih do srednjih štiridesetih. Tule so najpogostejši simptomi, do katerih pride pri presbiopiji:

 • Zamegljen vid pri normalni razdalji za branje (tudi pri uporabi vaših normalnih očal ali kontaktnih leč)
 • Držanje materialov za branje z iztegnjeno roko z namenom ustreznega fokusiranja
 • Glavoboli
 • Naprezanje oči
 • Utrujenost med branjem ali pri delu s predmeti na kratki razdalji

Če si pri sebi opazil katerega od teh simptomov, kontaktiraj svojega strokovnjaka za kontaktne leče.

TVOJE OČI (3)

ROŽENICA

Roženica je prozorna zaščitna površina na sprednji strani tvojega očesa. Ko gledaš v nekaj, se svetloba odbija od tega objekta in preko roženice vstopi v tvoje oko. Svetloba nato potuje preko zenice do leče, kjer se oblikuje slika, ki se izostri na mrežnici. Očesna mrežnica vsebuje milijone drobnih čutnih celic za zaznavanje svetlobe, ki se imenujejo paličice in čepki. Te celice pošiljajo informacije o sliki v možgane.

Roženica je pomemben del za tvojo sposobnost jasnega vida, saj lomi žarke svetlobe, ko ti vstopijo v oko in jih pomaga usmeriti proti mrežnici. Pravilno oblikovana roženica je okrogla in gladka kot nogometna žoga. Svetloba jo lahko doseže iz katerekoli smeri in se močno osredotoči na eno točko v mrežnici. V primeru, da ima tvoja roženica večjo krivuljo – bolj podobno ragbi kot nogometni žogi – se bo svetloba po vstopu v oko lomila v nekoliko različnih smereh. To povzroči, da svetlobe zadene mrežnico na več kot enem mestu, kar povzroči astigmatizem – stanje, zaradi katerega so slike videti zamegljene, nejasne ali rahlo izkrivljene.

REFRAKCIJA

Refrakcija pomeni lomljenje svetlobe oziroma sprememba njene smeri, ko žarek svetlobe nekaj prekine. Če želiš sam videti lomljenje svetlobe, nalij vodo v kozarec in vanj postavi slamico. Slamica bo v liniji površja vode videti upognjena ali zlomljena, ker se svetloba tam prelomi, ko prehaja skozi ukrivljeno steklo in vodo. Enaka vrsta upogibanja se zgodi, ko svetloba prehaja skozi tvojo ukrivljeno roženico, steklovino ali tekočino v tvojem očesu. Če kozarec ali tvoja roženica nista gladka in enakomerna, slika postane bolj izkrivljena in jo možgani težje dešifrirajo.

OHRANJANJE ZDRAVIH OČI

Veliko težav z zdravjem oči in vidom je naravno pogojenih in se zgodijo s starostjo ter nimajo predhodnih očitnih znakov ali simptomov. Da bi kar najbolje poskrbel za svoje oči, je pomembno, da redno obiskuješ svojega strokovnjaka za oči.

Nekaj nasvetov za ohranjanje zdravih oči in dobrega vida:

 • Uporabljaj zgolj očala in kontaktne leče primerne za tvoje potrebe in pod nadzorom tvojega strokovnjaka za oči
 • Vedno dezinficiraj in zamenjaj kontaktne leče, kakor je priporočeno
 • Redno in natančno si umivaj roke predno se dotikaš oči ali vstavljaš in odstranjuješ kontaktne leče
 • Uporabljaj sončna očala, ki blokirajo 99 do 100 % UVA/UVB žarkov
 • Izogibaj se kajenju
 • Vzdržuj zdravo težo v izogib sistemskim boleznim – na primer diabetesu – ki lahko vodijo v poslabšanje vida
 • Spremljaj svoje kronične zdravstvene pogoje (npr. diabetes in visok krvni tlak)
 • Jej zdravo hrano bogato s temno listnato zelenjavo, kot je špinača in ribje jedi bogate z maščobnimi kislinami omega 3, denimo lososa in tuno.
 • V svojo prehrano vključi prehranske dodatke, ki povečujejo vnos vitaminov in pomagajo pri zdravju oči.

Kako vstaviti kontaktne leče

Korak 1

S čistimi, suhimi rokami namesti kontaktno lečo na konico svojega prsta.

Korak 1
Korak 2

S sredincem ali kazalcem iste roke potisni spodnjo veko navzdol. Nato uporabi svojo drugo roko, da držiš zgornjo veko odprto.

Korak 2
Korak 3

Poglej direktno v lečo ali v ogledalo in vstavi lečo direktno na sredino svojega očesa.

Korak 3
Korak 4

Po vstavljanju kontaktne leče počasi spusti najprej spodnjo, nato pa še zgornjo veko. Pomežikni in leča bi morala biti centrirana v očesu.

Korak 4

Kako odstraniti kontaktne leče

Korak 1

Z odprtim očesom poglej navzgor. Z eno roko pridrži zgornjo veko, da bo oko karseda odprto.

Korak 1
Korak 2

S sredincem tvoje druge roke potisni spodnjo veko navzdol. S kazalcem iste roke prisloni kontaktno lečo na spodnji del očesa.

Korak 2
Korak 3

Pri odstranjevanju leč nežno stisni kontaktno lečo med palcem in kazalcem.

Korak 3
Korak 4

Odstrani kontaktne leče, natančno sledi navodilom navedenim na vaši tekočini za leče in jih shrani v posodico za leče v sveži tekočini. Po tem, ko se izteče priporočeno obdobje uporabe tvojih kontaktnih leč, jih vedno zavrzi.

Korak 4
Korak 5

Če uporabljaš dnevne leče, je vse, kar moraš storiti, le to, da jih po koncu dneva vržeš stran.

Korak 5